Dette avsnittet er identisk med det som tidligere ble publisert på https://bygningsfysikk.node.no/1-ENOVA-oppgradering i 2021.
Oppgave
Vi har utført kontrollberegninger basert på ENOVA sin kjøpsveileder "Oppgradering av bygningskroppen", som kan lastes ned fra ENOVA sine nettsider. Hovedformålet er å finne ut om oppgraderingstiltak som ENOVA foreslår i veilederen kan verifiseres med egne energiberegninger. Kjøpsveilederen kan lastes ned fra disse sidene.
Beregningseksempel fra ENOVA sine sider tar utgangspunkt i ferdighuset "Moelven Senior", som eksempel på oppgradering av et typisk hus fra 1970-tallet.
Energiberegninger ble utført med programmet SIMIEN (6.016) fra ProgramByggerne AS, som er det mest vanlige energiberegningsprogrammet i Norge.
Kriterier
ENOVA legger forskjellige kriterier til grunn, hvor mye støtte en kan få til oppgraderingen av en bolig. Støttesatsene er koblet til oppnådd energinivå etter oppgraderingen, hvor energinivå 3 gir minst og energinivå 1 mest støtte.
Kravene som må oppnås er avhengig av relatert til disse faktorene, og er forskjellig for hver av de 3 energinivåene.
- Boligstørrelse
Det finnes 3 forskjellige størrelseskategorier, der kravene er strengere for jo større boligen er. - Programvare
Det stilles strengere krav til energitallene når beregningen utføres med et annet program enn ENOVA sin tilleggsmodul til energimerkeordningen.
Rent praktisk må energiberegninger dokumentere at disse 2 kriterier er oppfylt.
- Varmetapstall
- Netto energibruk
BeregningseksemplerDet ble gjennomført disse beregninger: Energinivå
Areal
|
![]() |
Anmerkninger til beregninger
- Kjelleretasjen er ikke modellert, men lagt inn som gulv mot uoppvarmet rom/sone (uoppvarmet kjellerrom). Det har i tillegg også blitt beregnet en variant med kjeller i etterkant (se endringer 2021-04-22).
- Det er lagt inn 200mm isolasjon i gulv mot kjeller, også i originalhuset. (U=0,22 W/m2.K). Dette er mer i samsvar med Moelven sine originale brosjyrer. Når det gjelder oppgraderte bygg, så har de fått 250mm gulvisolasjon, med U=0,14 W/m2.K.
- Oppgraderte bygg har blitt modellert med balansert ventilasjon med 80% varmegjenvinning.
- Vi har fått oversendt tilleggsinformasjon fra ENOVA 2021-04-21, der det går frem at de har inkludert en kjelleretasje i beregninger som er lagt ut på deres hjemmeside. Vi har derfor supplert våre beregninger med å simulere også denne modellen i SIMIEN. I grafikken nedenfor er denne beregningen betegnet som modell "Maihaugen".
Resultater
Resultatene av beregninger er plottet mot ENOVA støttekrav, gitt for energinivå, boligstørrelse og brukt programvare.
Det er valgt disse betegnelser.
- "E" angir ENOVA beregning (kfr. kjøpsveileder)
- "S" angir beregninger med SIMIEN
- Det første tallet etter "-" angir energinivå. 3-tallet betyr at det verifiseres mot energinivå 3.
- De resterende tall/bokstaver angir størrelse
- 1 angir 1 boligenhet, 2 angir dobbel størrelse, 3 angir trippel størrelse
- "h" angir horisontal plan (alt på ett plan), "v" angir løsning på 2 eller 3 plan.
- Referansemodellen fra ENOVA oversendt 2021-04-21 - "Maihaugen" er en bolig på ett plan med kjeller, som er oppgradert til energinivå 2. Totalarealet av denne boligen er på ca. 175 m2.
Varmetapstall
I alle beregninger har SIMIEN et bedre varmetapstall enn EMS-modulen.
Netto energibruk
Også beregninger for netto energibruk viser, at SIMIEN generelt har lavere tall enn EMS-modulen.
Kontroll mot ENOVA kriterier
I de følgende diagrammene er beregnete verdier (varmetapstall, netto energibruk) vist relativ mot de respektive kravverdiene som ENOVA stiller. Et tall > 0 betyr at kravene ikke er oppfylt.
ENOVA støtteordningen krever at både varmetapstallet og netto energibehov må være oppfylt.
For SIMIEN viser det at bare S-31 og S32-v oppfyller begge kravene og vil derfor kunne få støtte. Det er noen flere varianter som ikke ligger så veldig langt over, for eksempel S-33v og S-22v. Andre boliger, især de som ligger på ett plan (h), vil aldri kunne oppfylle kravene pga. varmetapstallet.
Utnyttelsesgrad av beregninger med ENOVA modulen på energimerking mot ENOVA kravene. Utnyttelse > 0 betyr at kravene ikke er oppfylt.
Bare EM-31, EM-32v, EM-33v og EM-23v oppfyller begge kravene. I tillegg oppfyller også "Maihaugen" kravene (det antas at beregninger fra ENOVA er korrekt).
Forskjell EMS : SIMIEN
Denne grafikken viser forskjellen i utnyttelsesgradene for varmetapstall og energibehov, forskjellen er angitt i prosent.
- Et tall over nullinjen betyr at kravene er enklere å oppfylle med Energiberegningsmodulen, en bjelke under nullinjen betyr at kravene er enklere å oppfylle med SIMIEN.
- Varmtapstallet er enklere å oppfylle med energiberegningsmodulen i alle undersøkte tilfellene, forskjellen er opp til 17%.
- Når det gjelder energibehov, så er forskjellene generelt mindre. Her ser det ut som om det er enklere å oppfylle kravene for energinivå 1, mens det er enklere med Energiberegningsmodulen for energinivåene 2 og 3.